Gratis psykologhjælp til unge i Herlev

Når du har brækket benet, går du til lægen. Når du har ondt i sjælen, må du bide smerten i dig – med mindre du har en spækket bankkonto. Det er hverdagen for mange unge i Herlev, og det er fuldstændig urimeligt.

I København, Gladsaxe, Lyngby og flere andre kommuner har man for længst indført gratis psykologhjælp til unge, og i SF kæmper vi for, at det skal gælde i hele landet, men det er der lange udsigter til. Det er afgørende at give unge mennesker muligheden for at komme på ret køl igen, når livet gør ondt. Det skylder vi de unge.

Jeg (Troels) er gymnasielærer og mentor for udsatte elever, bl.a. en pige, som vi kan kalde A. I sidste uge fortalte A, at hendes depression var blevet værre, fordi hun var bagud i skolen, hun var uvenner med mor og det gik dårligt med kæresten. A har tidligere fortalt mig, at hun ikke har råd til psykolog, og der er ikke ressourcer i familien til at hjælpe hende. I stedet ryger hun nu hash næsten dagligt for at få følelserne på afstand.

Det er en grotesk situation, og hun er desværre langt fra alene.

Kun de færreste unge kan betale de minimum 400 kr. i timen for en psykolog. Psykiske lidelser udgør omkring halvdelen af alle langtidssygemeldinger og er skyld i 4 ud af 5 tilfælde af førtidspension til unge under 30 år. Derfor anslår Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, at vi i Danmark har direkte og indirekte samfundsmæssige omkostninger ved mentale helbredsproblemer på 55 mia. kr.

Det er dyrt ikke at have gratis psykologhjælp til unge i Herlev Dyrt i efterbehandling i stedet for forebyggelse og dyrt i tabt arbejdsfortjeneste for folk, som ellers kunne bidrage til samfundet og få en mere holdbar tilværelse. Men frem for alt er det menneskeligt dyrt.

Troels Stru Schmidt, Folketingskandidat for SF & Betina Skovby, kandidat til kommunalbestyrelsen for SF


Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *